Program


Balázs János és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara / Cziffra 100
4

Balázs János és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara / Cziffra 100

Liszt: Magyar fantázia
Eötvös Péter: Cziffra Psodia - ősbemutató
Franck: d-moll szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 5. péntek, 19:30

Francia Rádió Filharmonikus Zenekara
Gálahangverseny Cziffra György 100. születésnapja tiszteletére

Vezényel: Mikko Franck

Közreműködők:
zongora: Balázs János
cimbalom: Lukács Miklós

A hangverseny a 2021-es Cziffra György Emlékév fénypontja: napra pontosan a páratlan zongoravirtuóz századik születésnapján zajlik. Nem véletlen, hogy a fellépő szimfonikus zenekar az Orchestre Philharmonique de Radio France, hiszen a hányatott sorsú magyar pianista emigránsként Franciaországban talált új otthonra, s intenzív kapcsolatot ápolt az ottani zeneélettel. A műsor ősbemutatót is tartalmaz: a Cziffra Psodia zeneszerzője, Eötvös Péter saját személyes, gyerekkori emlékei és édesanyja révén is több szállal kapcsolódik a nagy zongoraművészhez.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint édesanyja azok közé tartozott, akik az ötvenes években segíteni igyekeztek a Miskolci Nehézipari Egyetem építésére kivezényelt, raboskodó Cziffra Györgynek, s egy presszóban ő maga is hallhatta gyerekként csodálatos zongorázását, amely a nehéz fizikai munkában elgyötört kezek állapota ellenére is magával ragadó volt. Cziffra Psodia című zongoraversenyében, amelyben cimbalomszólista is szerepel (előadója, Lukács Miklós hangszerének egyik legjelesebb virtuóza), Cziffra sorsának viszontagságait kívánta a zene eszközeivel érzékeltetni. A versenymű ajánlásának címzettje, Balázs János a hangversenyen Cziffra egyik parádés repertoárdarabját, Liszt grandiózus eleganciájú Magyar fantáziáját is megszólaltatja. A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara még a két világháború közti korszakban, 1937-ben alakult. Az elmúlt évtizedekben olyan karmesterek vezették, mint Gilbert Amy, Marek Janowski, Myung-Whun Chung. Mai főzeneigazgatója, az 1979-ben született Mikko Franck a Jorma Panula nevével fémjelzett, világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje, 2015 óta áll a francia együttes élén.

Magyarország Kormánya Cziffra György születésének 100. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév keretében, Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Rendező: Müpa, Cziffra Fesztivál

Ajánlatunk


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

Ajánló


Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!