Program


Börcsök Boglárka (HU) / Andreas Bolm (DE): Korszellemidézés
8

Börcsök Boglárka (HU) / Andreas Bolm (DE): Korszellemidézés

Megindító szellemidézés: a Börcsök Boglárka által készített videofelvételek és a precíz megszemélyesítés segítségével három elhunyt táncos elevenedik meg - és velük együtt a modern tánc szabadságát és a 20. századi ideológiák elnyomását tükröző megható élettörténetük.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 21. vasárnap, 20:00

Boglárka Börcsök (HU) - Andreas Bolm (DE)
Korszellemidézés

Az alkotók Aerowaves Twenty23 művészek: a Figuring age-et európa legjelentősebb helyein mutatták be, valamint 2023-ban Börcsök és Bolm a Lábán Rudolf különdíjat is elnyerte a produkcióért.

A Figuring Age olyan transzgenerációs, magával ragadó performansz-installáció, amely a film, a tánc és a színház határterületein mozog. A fiktív szellemidézésen a látogatók három idős táncossal, a 90 év feletti Évával, Irénnel  és Ágnesssel találkoznak, akik az 1930-as években  részesei voltak a hazai modern tánc fejlődésének. Az alkotók a táncosokról otthonaikban készített felvételek alapján aprólékosan dolgozták ki azt koreográfiát, amellyel Börcsök visszaengedi hőseit a színpadra.
A Börcsök és Bolm nyomon követik, ahogy ezek az asszonyok átformálták életüket és táncos gyakorlatukat, hogy túléljék a 20. század társadalmi-politikai változásait, és azt kutatják, hogyan íródik be a testbe és a mozgásba a rugalmasság, a hallgatás és a trauma.

A Mozgás művészete című filmjük alapján készült előadás Irén, Ágnes és Éva halála után is folytatja a párbeszédet velük.  A Figuring Age az intim környezet és a közönséggel való szoros interakció révén arra invitálja a nézőket, hogy találkozzanak saját szellemeikkel, és gondolkodjanak el öregedésről és halálról, és olyan, ma is aktuális kérdésekkel foglalkozzanak, mint a cenzúra  és a kulturális elnyomás.

Alkotók
Koncepció, koreográfia és produkciós megvalósítás: Boglárka Börcsök & Andreas Bolm
Idős táncosok: Kovács E. Éva, Preisich Irén, Roboz Ágnes
Előadó: Börcsök Boglárka
Fény és hang: Andreas Bolm
Jelmez és díszlet: Börcsök Boglárka & Andreas Bolm
Produkciós asszisztens: Martyna Bezrąk
Angol fordítás: David Robert Evans
Az előadás producere: Boglárka Börcsök & Andreas Bolm
Videó: Andreas Bolm & Börcsök Boglárka (vágás), Lisa Rave (kamera), Elisa Calosi (gyártásvezető)
Külön köszönet: a mű címe ebből antológiából származik: Figuring Age - Women, Bodies, Generations című, Kathleen Woodward által szerkesztett kötetből származik, ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a kötet valamennyi szerzője felé.

Az előadás támogatói: Modus, Montag Modus
Collegium Hungaricum Berlin, PACT Zollverein Atelier No.63 - Experimental Platform for the Arts, Hellerau - Europäisches Zentrum der Künste - Residency Program, Neustart Kultur - a szövetségi kulturális és médiaügyi biztos kezdeményezése a DIS- TANZEN támogatási program keretében, a németországi táncművészet ernyőszervezete.
A munka egy része a Boris Charmatz/Terrain "20 táncos a XX. századért" című performansz-kiállítás keretében készült.

Börcsök Boglárka Berlinben élő magyar koreográfus, táncos és performer. Az ausztriai Anton Bruckner Magánegyetemen és a belgiumi P.A.R.T.S.-ban tanult. Előadóként olyan koreográfusokkal és művészekkel dolgozott együtt, mint Ligia Lewis, Kate McIntosh, Joachim Koester, Tino Sehgal és Salamon Eszter, akivel MONUMENT sorozatának több projektjét is megvalósította.

Andreas Bolm berlini filmrendező, művész és producer. Tanulmányait a müncheni Televíziós és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilmes szakán végezte. Filmjeit számos nemzetközileg elismert fesztiválon vetítették, többek között a Cannes-i Fesztiválon - Cinefondation, a Berlinalén - Perspektive deutsches Kino, és a New York-i MoMÁban.

Börcsök Boglárka és Andreas Bolm 2017 óta működnek együtt az előadóművészet területén. Koreográfiai módszerekkel azt vizsgálják, hogyan fejeződik ki az emlékezet és a történelem személyes gesztusokban és mozdulatokban, a dokumentumfilm és a fikció közötti vékony határvonalat kutatva.

A Figuring Age című előadást többek között a bécsi ImPulsTanz Fesztiválon mutatták be, ahol a [8:tension] Young Choreographer's series 2022 elismerésben részesült. A projektet beválogatták az Aerowaves 'Twenty23 Artists' hálózat és az ImPulseTanz Fesztivál SHOWCASE 2023 projektjébe, és jelenleg Európa-szerte turnézik.

Ajánlatunk


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ajánló


Wayne Eagling – Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij A DIÓTÖRŐ Mesebalett két felvonásban

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

A Beautiful Confusion ZÓRA váratlan, de intenzív feltűnésének címe is lehetne akár. A kaliforniai születésű és részben ma is Amerikában…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!