Program


Dancingly Yours

Dancingly Yours

Kortárs balett est három felvonásban

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 7. vasárnap, 19:00

Wayne McGregor / Joby Talbot / Jack White III

Chroma

„A saját koreográfiáimban gyakran aktívan törekszem arra, hogy zavart hozzak létre a térben, melyben a test mozog” – nyilatkozta McGregor a táncművéről, mely az emberi test drámaiságát vizsgálja, azt, hogy hogyan képes testünk a gondolat és érzelem végleteit kommunikálni. A zene Joby Talbot eredeti kompozícióit a The White Stripes nevű amerikai rockzenekar feldolgozásaival ötvözi, ezt egészíti ki az építész John Pawson csupasz, minimalista díszlete. A 2006-os londoni premier óta a Chroma felkerült Európa és Amerika főbb balettegyütteseinek műsorára. A 2021/2022-es évadtól a Magyar Nemzeti Balett együttesének repertoárjában is helyet kap.
"Minimalizmus és káosz, anarchia és klasszicizmus"

A Chroma című darabot eredetileg a londoni Királyi Balett rendelte meg, amelynek premierje a Királyi Operaház előadásában a Covent Gardenben volt 2006. november 17-én.

 

Alexander Ekman / Mikael Karlsson / Erik Satie / Ane Brun

Episode 31

„Az Episode 31 a New York-i The Juilliard School végzős osztálya számára készült 2011-ben. A gyors sodrású jelenetekből álló művet a táncosokkal közösen alkottuk meg. Ez a mű, mely egy pörgős doboló szekvenciától indul, és egy Satie-darab inspirálta, a szépség természetéről való csöndes elmélkedésig ível, a fiatal, atletikus táncosok lelkesedésből táplálkozó energiáit állítja előtérbe” – mondta a mű keletkezéséről Alexander Ekman. A koreográfia a New York-i bemutató után látható volt Edinburgh-ban, és többek közt a Finn Nemzeti Balett és az Új-zélandi Királyi Balett is repertoárjára vette. 2019 szeptemberétől a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárját színesíti.

"A fiatalos lelkesedéstől a csöndes elmélkedésig: ez mind tánc!"

Alexander Ekmant és Mikael Karlssont a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli. www.steppinggrounds.com

 

Jiří Kylián / Wolfgang Amadeus Mozart

Petite Mort

Jiří Kylián cseh koreográfus több táncművet is készített Mozart muzsikájára. A zeneszerző halálának 200. évfordulóján egy különleges balettel tisztelgett a nagy komponista előtt.  Hat nő, hat férfi és hat kard szerepel ebben a különleges hangulatú alkotásban, melyben kellékként fekete, barokk stílusú ruhák, bizarr krinolinok is megjelennek. A darab képi szimbolikája egy olyan világot mutat be, ahol az agresszió, a szexualitás, a csönd, a muzsika, a sebezhetőség, az egymásra utaltság és az örök emberi szépség együtt létezik sajátos költőiségben. Merész látványosság, elegancia és stílusérzék jellemzik a koreográfusnak ezt az érett korszakából származó balettjét, amely 2013. májusa óta szerepel a Magyar Nemzeti Balett repertoárján.

 

Jiří Kylián / Wolfgang Amadeus Mozart

Hat tánc

„…úgy döntöttem, hogy nem alkothatok szimplán egy, a zeneszerző humorérzékét és zenei zsenijét tükröző táncsorozatot. Ehelyett hat, látszólag zavarosnak tűnő képet koreografáltam…” (Jiří Kylián)

Kylián balettjében a mozarti játékosságot és az abszurd valóságot ültette át a mozdulatok nyelvére. Nem akart semmilyen történetet sem elmesélni, inkább a börleszk szótári meghatározásának megfelelően esetlen, rizsporos parókájú, olykor irreálisan viselkedő hősök képtelen helyzeteire, helyzetkomikumaira építette táncdarabját. A nyolc táncos az első pillanatban úgy jelenik meg a színpadon, mintha egy Mozart korabeli panoptikumból lépnének elő, majd éppen a koreográfia újszerűsége, frissessége és szédületes dinamikája okozza, hogy egyre modernebb, időtlenebb hőseivé válnak Kylián abszurd alkotói világának.

Ajánlatunk


3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

zenés játék két részben

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!