Program


DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: ESTE AZ ORSZÁGHÁZNÁL 2. (SZOBRÁSZAT)

DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: ESTE AZ ORSZÁGHÁZNÁL 2. (SZOBRÁSZAT)

Betekintést nyerhetünk az Országház belső szobrászata alakulásának történetébe, megfejtjük azok allegorikus jelentés tartalmát, szimbólum rendszerét. Megismerhetjük a Kossuth tér szobrászatának történelmét.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. szeptember 22. vasárnap, 20:00

Az Országház és a Kossuth tér szobrászatának izgalmas története.

Az Országházat érintő előadásunk második sorozatában szeretnék rávilágítani a Parlament, illetve az azt övező Kossuth tér szobrászatának komplexitására. Az első körben megemlékezünk az Országház szobrászatának megteremtésekor alkalmazott alapelvről, majd nyomon követjük ezen elméletet az alkotásokon keresztül. Elméletben még mindig az országház belsejében maradva, felidézzük a díszlépcsőházban elhelyezendő, kevésbé ismert Uralkodói pár monumentális szobrának sorsát, a kezdetektől a megvalósulásig.  Beszélünk a díszlépcsőház két oroszlánján alakjának meghirdetett pályázatáról,  a szoborba való öntésének lebilincselő történetéről.  Immár kiértünk a Kossuth térre, ahol is  kronológiai sorrendben megpróbáljuk elmesélni a teret övező szobrok felállításának történeteit, elemezzük magát az alkotást is, és elmeséljük azok fogadtatásának körülményeit, majd esetleges későbbi sorsát is. Olyan szobrokról is szó lesz, melyek már nem alkotják szerves egészében a Kossuth tér egységét, de valaha részesei voltak ezen tér szobrászati emlékezetének. Így kezdünk az Andrássy emlékművel, az azokat befolyásoló tervpályázatoktól eljutva  a kész alkotásig.  Hasonlóan elemezzük a Kossuth szoborcsoport történetét is, melynek külön érdekessége, hogy több társadalmi berendezkedést megélt, mire felállították, majd az új ideológiai szempontok alapján újraformálták, immár bronzba öntve.  E folyamat mentén tehát sorra vesszük a szemünk, vagy a képzeletünk előtt álló szobrászi alkotásokat, azok igen - igen izgalmas történeteit. Andrássy gróf szobrától eljutunk az 1956 - os emlékművekig, felelevenítve azok mindig egyedi történeteit.Összegzésképpen tehát betekintést nyerhetünk a Parlament és a Kossuth téri szobrászatának múltjába, azok alakulásának érdekes folyamatába.
A szobrok előtt állva a közvetlen látvány vonzásában rendkívüli élményben lehet részünk, ha csak szemlélődők, e tér szobrászati alkotás folyamatának követői leszünk és nem annak ítélkezői.  

Ajánlatunk


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!