Program


Haydn: Tóbiás hazatérése

Haydn: Tóbiás hazatérése

Ezen az estén erre nyílik alkalmunk: a Müpa újévi koncertjein esztendőről esztendőre megszólaló Teremtés alkotójának hangversenytermi ritkaságként számon tartott első oratóriuma hangzik fel.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 29. péntek, 19:30

Haydn: Tóbiás hazatérése

Ha egy zeneszerző egy műfaj területén remekműveket alkotott, nevét és munkásságát csúcsteljesítményei fémjelzik: ezeket őrizzük emlékezetünkben, minden mást ezekhez viszonyítunk. Annál érdekesebb megismerni a szóban forgó területen tett kezdeti lépéseit, megtudni, milyenek voltak a legkorábbi próbálkozások. Ezen az estén erre nyílik alkalmunk: a Müpa újévi koncertjein esztendőről esztendőre megszólaló Teremtés alkotójának hangversenytermi ritkaságként számon tartott első oratóriuma hangzik fel.

Haydn 1775-ig nem komponált oratóriumot. Ekkor, negyvenhárom évesen írta Il ritorno di Tobia (Tóbiás hazatérése) című olasz nyelvű oratóriumát Giovanni Gastone Boccherini, Luigi Boccherini testvére librettójára. A művet - addigi legterjedelmesebb, legigényesebb alkotását - élete során háromszor adták elő: először a keletkezés évében, a bécsi Tonkünstler-Societät hangversenyén, jelentős előadóapparátussal és nagy sikerrel, másodszor 1784-ben, ismét a Zeneművészek Társaságának koncertjén - ez az este arról nevezetes, hogy Haydn feltehetőleg ekkor találkozott először Mozarttal. Végül egy harmadik Tonkünstler-Societät-koncerten is megszólalt a Tóbiás hazatérése, 1808. december 22-én. Ez alkalommal jelentős riválisa akadt a műnek: éppen ezen az estén zajlott Beethoven híres szerzői estje, műsorán többek közt az V. és VI. szimfóniával, valamint a G-dúr zongoraversennyel. A mű vokális szólamait Ann Hallenberg, Anders Dahlin, Sophie Karthäuser és Nyikolaj Borcsev személyében a régizene nemzetközi hírű specialistái adják elő. A Vashegyi György vezényelte produkció énekkara és hangszeres együttese a historikus előadópraxis két legjelentősebb magyarországi műhelye, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus.

Az előadás a Haydneum - Magyar Régizenei Központtal együttműködésben valósul meg.

Vezényel: Vashegyi György

Szereplők:
Anna................... Ann Hallenberg
Raffaele.............. Roberta Invernizzi
Tobia................... Anders Dahlin
Sara.................... Sophie Karthäuser
Tobit.................... Nyikolaj Borcsev

Közreműködők:
Purcell Kórus
Orfeo Zenekar

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!