Program


Sári bíró
6

Sári bíró

A Sári bíró Móricz Zsigmond első színműve, ami műfaját tekintve vígjáték, de minden látszólagos kedélyessége ellenére, túlmutat a népszínművek idilli faluábrázolásán, humora szatirikus, társadalombírálata Móricz finom valóságérzékét mutatja.

Aktuális előadásokMÓRICZ ZSIGMOND

SÁRI BÍRÓ

Vígjáték két részben 

Az előadás hossza kb. 170 perc, egy szünettel

 

Bíróválasztásra készül a falu. A falu bíráját Sári bírónak csúfolják, mert helyette a felesége, Sári irányítja az ügyeket. Diktál nemcsak a családnak, a falunak is.

A pozíciójában megőszült bíró szívesen szabadulna székéből, de az asszony nem engedi. Most ő egyengeti férje útját a választáson. A bíró kénytelen összefogni fiával, Jóskával, aki szerelmes az ellenjelölt Pengő Kovács lányába, Lizibe. A fiatalok csak akkor lehetnek egymáséi, ha Pengő Kovács nyeri a bírói tisztet egyhangú szavazással.

A bonyodalom a klasszikus vígjátékok tanulságai szerint szövődik: a két öreg vetélytárs gyermekei egymást szeretik és szövetkeznek a háttérben. A terv remekül beválik. A régi bíró megmenekül megunt hivatalától, a szerelmesek megkaphatják egymást és a suszter házát a falu közepén. A hatalmát veszni féltő bíróné végül megenyhül és örömmel fogadja a családba Lizit, aki méltó folytatója anyósa család- és faluirányítói munkásságának, és így Sári bírónénak is megmarad a beleszólása a közügyekbe.
Anélkül, hogy az előadás aktualizálni kívánna, örökérvényű és tökéletesen mai, Nagy Viktor rendezésében egy múltat és jelent összekötő, zenés, édes-bús vígjátékká bővül, mely megejtően festi le ennek a falusi kis világnak igazságait, humorát és érintetlen báját.

 

Sári bíró: ifj. JÁSZAI LÁSZLÓ

A bíróné: ESZTERGÁLYOS CECÍLIA / BRUNNER MÁRTA

Jóska, a fiúk: ALMÁSI SÁNDOR / NAGY PÉTER JÁNOS

Lizi, a lánya: OROSZ CSENGE

Pengő Kovács: SZAKÁCS TIBOR

Gedi: KAZÁRI ANDRÁS

Terka, a menyük: PIKALI GERDA

Pista, annak gyereke: BALOG ÁKOS

Manci: KONCZ ANDREA

Veroni: SZABÓ ZSUZSA

Hajdók sógor: VASS GYÖRGY

Varnyu: INCZE JÓZSEF

Tügyi: GYÜRKI ISTVÁN

Tarcali: TÓTH TAMÁS

Tokaji: DARÁNYI ÁDÁM

Csobaji: SZARVAS ATTILA

Gügye: BÁNFÖLDI SZILÁRD

Díszlet-jelmez: Csík György
Ügyelő: Lezó Ádám
Súgó: Jezsó Krisztina
Dramaturg: Falussy Lilla
A rendező munkatársa: Szelőczey Dóra

RENDEZŐ: NAGY VIKTOR

 

Ajánló


A Valahol Európában Radványi Géza azonos című filmjének zenés változata, a legsikeresebb magyar musicalek egyike

Mi is kell egy jó vígjátékhoz? Először is rögtön legyen egy ember, akiből kettő van, pontosabban legyen két ember, akik…

Clarissa, Henry Hailsham Brown második felesége, élvezetét leli a kalandos történetek mesélésében, viszont amikor gyilkosság történik a nappalijában, az igazi…